Schermafbeelding 2020-03-20 om 17.51.16.png

Chirurgie

Naast de preventieve heelkundige ingrepen zoals een castratie, sterilisatie of tandreiniging kan u bij ons ook terecht voor curatieve chirurgie zoals maag- en darmoperaties, tumorexcisies, keizersnedes, wondhechtingen, etc. Om de veiligheid van uw huisdier te garanderen, werken wij uitsluitend met gasanesthesie en wordt er steeds een grondig preventief onderzoek uitgevoerd.

Schermafbeelding 2020-03-20 om 16.46.49.png
Schermafbeelding+2020-03-20+om+16.46.27.jpg
 
 

Vooraf (thuis)

Nagenoeg alle operaties worden 's morgens ingepland en zijn enkel mogelijk na telefonische afspraak (met uitzondering van spoedgevallen).
Wij vragen steeds om uw dier nuchter binnen te brengen, om de kans op braken tijdens of na de operatie te beperken. Dit betekent dat u uw dier de avond voor de ingreep geen eten meer geeft na 20u.  Drinkwater mag steeds beschikbaar blijven.

Vooraf (in de praktijk)

Bij aankomst wordt het algemeen gezondheidsbeeld (hart- en ademhaling, gewicht) van uw dier beoordeeld alvorens we overgaan tot de sedatie. Dit komt omdat verzwakte of zieke dieren een verminderde kans op herstel hebben na een operatie.
Is een operatie toch noodzakelijk bij een verzwakt of ziek dier, raden wij aan om eerst een bloedonderzoek te laten uitvoeren. Dit geeft concreet weer met welke parameters de dierenarts rekening hoeft te houden bij een ingreep.

Na het onderzoek gaat de dierenarts uw huisdier gaan sederen. Dit gebeurt met een injectie in de bilspier of met een catheter rechtstreeks in de poot. Het zorgt ervoor dat uw dier zich slaperig gaat voelen. Op dit punt spreken we nog niet van een volledige narcose.
Wanneer uw dier voldoende slaapt, wordt er een endotracheale tube ingebracht en gekoppeld aan de gasanesthesie. Vanaf dit moment spreken we van volledige narcose. Met behulp van onze anesthesiemonitor kunnen wij de kleinste afwijkingen meteen opsporen en aanpakken.

Wij hechten veel belang aan pijnmanagement bij dieren en daarom wordt er standaard bij elke operatie een pijnstiller gegeven.

Achteraf (praktijk)

Na de operatie krijgt uw dier ruim de tijd om terug op zijn/haar positieven te komen in onze hospitalisatieruimte. De dierenarts belt U op over hoe de operatie verlopen is en spreekt af wanneer U uw huisdier kan komen ophalen.
Tijdens het verblijf in de hospitalisatieruimte wordt uw dier steeds gemonitord (algemene alertheid, temperatuur) door de assistente.

Achteraf (thuis)

Wanneer U uw dier ophaalt, krijgt U een nazorgformulier die wij samen met de U doornemen. Daarin staat informatie omtrent de nazorg, richtlijnen na een algemene verdoving, de medicatie die nog moet gegeven worden, hoe de operatiekap aandoen, etc. Eventuele vragen worden hier meteen beantwoord, zodat U en uw huisdier zonder zorgen naar huis kunnen!