Vaccinatie & titerbepaling

Elk jaar krijgen onze klanten een uitnodiging voor de jaarlijkse controle van hun huisdier. Dit is ook het moment om uw kat opnieuw te laten vaccineren of titeren. Want enkel een correct vaccinatieschema biedt bescherming tegen virale ziektes zoals kattenniesziekte en parvovirose. Met een titerbepaling kunnen we zien of een vaccin nog voldoende werkt en een hervaccinatie al dan niet aan de orde is.

Komt uw kat vaak in nauw contact met soortgenoten (vb. buitenkatten, cattery) raden wij aan om uw dier jaarlijks te laten enten tegen leucose.

Wanneer U uw kat meeneemt naar het buitenland, is een enting tegen rabiës verplicht. Dit dient 21 dagen voor vertrek te gebeuren en is 3 jaar geldig.
Let op: voor sommige landen gelden er strengere regels. Vraag steeds raad aan de dierenarts.

Preventie parasieten

Vlooien zijn kleine insectien die bloed zuigen en zijn gevaarlijk omdat ze uw kat jeuk, allergieën en lintwormbesmetting kunnen bezorgen. Omdat 1 vlo dagelijks tot 50 eitjes legt in de omgeving die op hun beurt na 4 weken opnieuw uitkomen, is het belangrijk om deze cyclus te doorbreken door herhaaldelijk te behandelen.

Teken zijn kleine insecten die bloed zuigen en zijn gevaarlijk omdat ze tijdens het vasthechten ernstige ziektes (bv. ziekte van Lyme) kunnen overbrengen op uw kat. Hoe langer de teek blijft zitten, hoe hoger de kans op besmetting.

Uw kat wordt best op de leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken ontwormd, om daarna maandelijks te herhalen tot aan de leeftijd van 6 maanden. Om niet blind te gaan ontwormen, geven wij steeds de voorkeur aan een mestonderzoek. Bovendien is het afhankelijk van de levensstijl van uw dier. Binnenkatten lopen minder risico dan soortgenoten die voornamelijk buiten leven.

Voor een preventieschema op maat kan U steeds bij ons op de praktijk terecht.

Castratie of sterilisatie

Het is bij wet verplicht om een kitten alvorens verkoop zowel bij fokkers als particuliere nestjes te laten castreren of steriliseren. Deze maatregel dient om het aantal zwerfkatten en katten die in het asiel geëuthanaseerd worden actief te doen dalen.


Castratie is de meestgebruikte term voor het verwijderen van de testikels bij de kater.
Deze ingreep brengt meerdere voordelen met zich mee: minder sproeien, minder agressief jegens ander katten (= minder vechtpartijen en verwondingen).
Enkele mogelijke nadelen zijn: snellere gewichtstoename en blaasgruis (kristallen in de urine).

Bij een sterilisatie worden beide eierstokken (en indien nodig de baarmoeder) verwijderd. Deze ingreep heeft 2 grote voordelen: uw kattin kan geen ongewenste nestjes meer krijgen en de kans op seksueel overdraagbare ziektes daalt aanzienlijk.
Een mogelijk nadeel is dat uw kat sneller gewichtstoename zal hebben.

Chippen

In België is het verplicht om katten te chippen en te laten registreren. De chip moet geplaatst zijn vooraleer de kat wordt verkocht door de fokker. De registratie gebeurt in eerste instantie op naam van de fokker, daarna kunnen de gegevens gewijzigd worden als de hond van eigenaar verandert. Het plaatsen van de chip gebeurt door de dierenarts. Er wordt een kleine chip (grootte van een rijstkorrel) in de hals ingebracht en uw kat krijgt een uniek Europees paspoort gelinkt aan deze chip. In het paspoort worden alle medische gegevens (vaccinaties, uitgevoerde ingrepen, antiparasitica, etc.) genoteerd. U brengt dit paspoort best bij elke consultatie mee naar de praktijk.

Meer informatie over het identificeren en registreren van uw kat kan U nalezen op de website www.catid.be

Voortplanting

Een kattin die vruchtbaar is, wordt in de volksmond krols genoemd. Doorgaans worden poezen krols van het voorjaar tot aan het najaar. Tijdens winter hebben ze dan een rustperiode. Katten die binnenshuis leven, kunnen in principe het hele jaar door krols worden.

De eerste krolsheid begint meestal rond de leeftijd van 6 maanden en duurt gemiddeld 7-9 dagen. Het herhaalt zich om de 2-4 weken. Wanneer een kattin een nestje heeft gehad, kan ze vaak al 1 week na de geboorte opnieuw krols zijn en gedekt worden. Hou hier rekening mee mocht u geen nestje meer willen.

Tijdens de krolsheid toont een poes vaak specifiek gedrag om aan de katers te laten weten dat ze vruchtbaar is (bv. aanhankelijker zijn, meer miauwen of zelfs klagen/huilen). Daarnaast kan ze de neiging hebben weg te lopen, rusteloos rondlopen, minder eten en soms zelfs gaan sproeien.

Katten zijn induceerde ovulatoren. D.w.z. dat ze pas een eisprong hebben wanneer ze effectief gedekt worden. Zonder dekking is er dus geen eisprong. Concreet betekent dit dat wanneer een poes kort na elkaar door verschillende katers gedekt werd, de kittens in het nestje meerdere vaders kunnen hebben.

Verzorging

Vacht: wij raden aan om dagelijks de vacht te controleren op parasieten en haarklitten (voornnamelijk bij langharige katten). Borstel uw kat op regelmatige basis zodat hij/zij kan wennen aan deze handeling. Een kat hoeft niet gewassen te worden indien hij/zij niet vuil is. Door teveel wassen verstoort U de natuurlijke huidbarrière, wat hen vatbaarder maakt voor parasieten en huidirritaties. Bovendien maken gezonde katten zichzelf schoon.
Ogen: maak regelmatig de ooghoeken schoon met een doekje. Dit helpt bij de preventie van ooginfecties.
Oren: de oren van uw kat kan U wekelijks reinigen met een geschikte oorreiniger (verkrijgbaar op de praktijk). Gebruik liever een doekje rond uw vinger in plaats van gewone oorstokjes. Zo voorkomt u mogelijke kwetsuren aan de gehoorgang.
Tandverzorging: poets (indien mogelijk) dagelijks het gebit van uw huisdier met een tandpasta speciaal voor dieren. Wanneer men het gebit niet onderhoudt, zal tandplak zich opstapelen, wat zal resulteren in tandsteen en op zijn beurt in gingivitis en/of periodontitis. Op de praktijk bieden wij een gamma aan producten, wat tandverzorging mogelijk maakt voor elk dier.
Nagels: doorgaans zal een kat zelf zijn/haar nagels scherpen d.m.v. een krabpaal. Mocht uw kat dit niet meer zelf doen, kan u steeds vragen aan de dierenarts of assistente om de nagels te knippen.