Vaccinatie

Aangezien konijnen en knaagdieren prooidieren zijn, worden ziektesymptomen vaak niet (of niet tijdig) opgemerkt. Een jaarlijkse controle is daarom zeker aan te raden. Daarom krijgen onze klanten jaarlijks een uitnodiging voor de controle van hun huisdier.

Dit is ook het moment om uw konijn of knaagdier opnieuw te laten vaccineren. Want enkel een correct vaccinatieschema biedt bescherming tegen de ziekte Viral Haemorrhagic Disease (RHD1+2).

Bij konijnen wordt er bijkomstig gevaccineerd tegen de virale ziekte Myxomatose.

Fretten horen tot de marterachtigen en dienen geënt te worden tegen Distemper en Parvovirose.

fullsizeoutput_e5e.jpeg

Preventie parasieten

Bij zowel konijnen als knaagdieren is de schurftmijt verantwoordelijk voor de huidaandoening schurft. Opgelet, want dit is ook besmettelijk voor de mens.
Mijten leven op de huid van konijnen en knagers en voeden zich onder andere met huidweefsel. Ze veroorzaken ernstige jeuk, resulterend in kale plekken door het krabben met ernstige huidirritaties tot gevolg. Een besmetting is te herkennen aan een onregelmatig haarkleed of veel haarverlies, korstjes, kale plekjes en eczeem. Een behandeling is dan ook noodzakelijk!

Myiasis is een aandoening waarbij er door de groene vleesvlieg eitjes rond de staartbasis gelegd worden op de huid van het konijn of knager. Deze vlieg wordt aangetrokken door aangekoekte ontlasting of urine, maar komt ook voor ook op andere plaatsen (bv. bij een open wond of schaafwonde). Uit de eitjes komen na 1 dag maden, die onder de huid kruipen en zich gaan voeden met spieren en weefsel van het dier. Dit geeft uiteraard zeer veel pijn en kan fataal aflopen als niet tijdig wordt ingegrepen.

Castratie of sterilisatie

De sterilisatie of castratie bij konijnen kan vanaf een leeftijd van ongeveer 3 maanden als het dier een gezond gewicht heeft.
Voor knagers is dit vanaf 4 à 6 maanden wanneer het dier meer dan 800 gram weegt.
Let op: zowel rammelaars en caviabeertjes kunnen nog tot 6 weken vruchtbaar blijven !
Het steriliseren of castreren van fretten gebeurt best tussen 6 à 8 maanden.

Anesthesie houdt bij bijzondere dieren steeds risico’s in. Om dit risico zo laag mogelijk te houden, werken wij met gasanesthesie en wordt hun toestand continu gemonitord. Daarnaast wordt uw dier zowel tijdens als na de operatie steeds op een speciale warmtemat gehouden, zodat ze niet onnodig gaan afkoelen.
Op het moment dat ze bijkomen, bieden wij meteen groenvoer en/of korrels aan zodat hun maag/darmstelsel zo snel mogelijk gaat werken.

Chippen

Het is mogelijk om konijnen, fretten en knaagdieren te laten chippen. Een chip is zo groot als een rijstkorrel en wordt ingebracht via een injectie. Zij worden dan geregistreerd in de databank van ChipID, waaraan een Europees paspoort wordt gekoppeld.

Dierenasielen hebben een chipreader waarmee ze het nummer van de chip kunnen aflezen.

Voortplanting

Konijnen kunnen reeds geslachtsrijp worden vanaf 3 maanden, afhankelijk van het ras.

Cavia’s daarentegen zijn reeds vanaf 4 weken geslachtsrijp, terwijl een castratie of sterilisatie ten vroegste vanaf 4 maanden kan plaatsvinden.
Daarom is het belangrijk om uw dieren gedurende deze periode gescheiden te houden, zeker bij twijfel over het geslacht.
In onze praktijk kan U steeds terecht voor de geslachtbepaling van uw dier(en).

Mannelijke fretten worden vruchtbaar vanaf 5 maanden. Vrouwtjes (moertjes) worden voor het eerst loops/geslachtsrijp in het eerste voorjaar na hun geboorte.

Verzorging

Voor knagers en konijnen maakt een ongelimiteerd aanbod aan hooi, samen met een dagelijske aanvulling van vezelrijke groentjes en een uniforme pellet (gaat selectief eten tegen) deel uit van een evenwichtig dieet. Bij cavia’s is het supplementeren van Vitamine C noodzakelijk omdat zij dit zelf niet kunnen aanmaken. Vitamine C is aanwezig in groenten, maar kan steeds aangevuld worden via druppels in het drinkwater.
Fretten zijn carnivoren, wat betekent dat hun dieet uitsluitend uit moet vlees bestaan om latere maag/darmproblemen te voorkomen.

De tanden van konijnen en knagers groeien continu. Indien hun dieet uit onvoldoende hooi en vezelrijke groenten bestaat, worden de tandjes te lang of slijten ze verkeerd af. Dit kan fataal zijn voor uw dier.

Prooidieren zoals knaagdieren en konijnen zullen pas (te) laat gezondheidsproblemen laten blijken. Daarom raden wij eigenaars aan om hun dier elke maand te wegen. Gewichtsafname is immers een belangrijke indicator van ziekte.